Blogger tarafından desteklenmektedir.

16 Eylül 2016 Cuma

Halüsinojen kaktüs: Peyote

peyote ile ilgili görsel sonucuUzun süredir makale konum olarak Peyote bitkisi aklımdaydı. Bugün bu muhteşem bitkiyi okurlarımıza tanıtacağım  Eski Amerika halkının hiçte yabancı olmadığı ve Eski Amerika şamanlarının yüzyıllardır kullandığı bu bitkinin adı Peyote. Bu bitki Meksika ve Çevresinde Çöl ikliminde yetişmekte. Yani torbacınıza sormanıza bile gerek yok   Peyote ilk bakışta çok şirin ve masum bir bitki kaktüs gibi gözükse'de aslında asıl kullanım amacı Estetikten ziyade zehirleme etkisi. Peyote kaktüsü içeriğindeki Meskalin maddesi sebebiyle bir nevi insanı zehirler ve Halüsilasyonlar görmesini sağlar. Bu halisülasyonlar LSD'den 500 kat ve Mantardan 5 kat zayıftır. Aldous Huxley'nin The Doors of Perception kitabında ayrıntılı olarak Peyote tripleri ele alınmıştır ve bitki bilimsel olarak incelenmiştir. 3-4 Gün sonrasında Kitap Kulübünde yerini alacak olan muhteşem bir kitaptır kendisi  ayrıca Carlos Castaneda'da Peyote bitkisi ile yaşadığı deneyimlerini geleneksel Şamanik değerler ile kaleme almıştır ve bu kitap ta Kitap Kulübünün vazgeçilmez bir öğesi olmaya aday. 

Bu haritada'da vahşi olarak yetişen Peyote bitkilerinin yetiştiği alanlar açıkça gösterilmiş. Sadece Meksikaya nimet olan bu bitkinin sistematik incelemesini 1886'da Alman Farmakolog Ludwing Lewin yapmıştır. "Anhalonium Lewinii" Henüz bilimin tanımadığı bir bitkiydi bu ancak Amerikan yerlileri bu bitkiyi yüzyıllardır bir dost olarak kullanıyorlardı. Ne yazıkki vahşi ortamda soyu tükenme tehlikesinde olan bir bitkidir. Yetiştiriciler Peyote bitkisini yüksek bir sevgi ve saygı ile büyütüyorlar. İnaçlarına göre bitki saygı ve sevgi ile büyütülmezse ve eğer bitkiyi bir başkası büyütmüşse o bitki kullanıldığında hoş deneyim yaratmazmış. Bu sebeple yetiştiriciler bitkilere göz bebekleri gibi saygı ve sevgi içinde on yıllarca bakmaktalar.

Aldous Huxley - The Doors of Perception'dan alıntılar:

The Doors of Perception sayfa 20
The Doors of Perception sayfa 21

aldous huxley ile ilgili görsel sonucu
Yazar Aldous Huxley

20 ve 21. Sayfalarda Peyote'nin zihin ve vücuda etkilerinden bahsedilmiştir. Aynı etkileri Aldous Huxley bilimsel ve daha çok fiziksel olarak ifade etmişken, Carlos Castaneda bu etkileri daha çok ruhani ve öğretici bir deneyim olarak ifade etmiştir. Orta Amerika şaman öğretilerine bakıldığında Peyote bitkisinin bir öğretici olarak nitelendirildiği görülür. Kısaca Şamanlar üçüncü göz diye tabir ederler. (Üçüncü göz: Beyindeki Epifiz Bezi ve Melantonin) Mescaline Epifiz bezindeki Melantonin salgısını arttırır ve Beyinin besini olan şekeri düşürür. Melantonin rüya görmemizi sağlayan bir hormondur ve sadece geceleri salgılanır aynı zamanda boy uzamasının büyük bir etkenidir. Mescalin; Melantonini arttırdığı için Rüya benzeri senaryolar göstermeye başlar ve Beyindeki şekeri azalttığı için fiziksel etkinlik ve ego azalır.

Türkiyede kullanımının yasa dışı olduğuna dair bir yazı veya açıklama bulamadım lakin sizinde araştırmanızda yarar var  Dünyanın çoğu ülkesinde'de legal olan bu bitkinin ülkemizde legal olması beni şaşırtmaz  Büyütmesi ve tüketime hazırlanması yaklaşık 5 ila 10 yıl sürmektedir ve kaktüsler üzerinde çok profesyonel insanlar bile Peyote'yi büyütmekte zorluk çekebilirler  Ayrıca Meskalin içeriği olmadan tüketildiğinde görsel duyunun keskinleştiği söylenilmektedir. Bitkide ilk Meskalin damlaları; bitki ilk çiçeğini çıkardığı günden itibaren başlar ve 2. - 3. çiçekte Meskalin içeriği git gide zenginleşir. Günümüzde Meskalin üzerine Farmakolojik deneyler yapılmaktadır. İlerleyen yıllarda belki hiç ummadığımız bir hastalığa tedavi olabilir  Bu güzel bitkiye uyuşturucu gözüyle bakmak doğru olmaz. Tabiki de Yanlış kullanım gibi etkenler yüzünden sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Her şeyden önce Peyote bir bitkidir ve doğanın insana sunduğu hiçbir şey zararlı olamaz ve doğal olan bir şey uyuşturucu olamaz. Elbette ilerleyen zamanda Peyotenin içeriğindeki Meskalin'in Farmakolojik sırları çözülecektir 

Hadi biraz'da Wikipedia bilgisi alın 
Meskalin fenetilamin grubundan halüsinojen bir alkaloiddir.
Peyote kaktüsü , San Pedro kaktüsü, Peru meşale kaktüsü ve kaktüsgiller ailesinin bazı üyelerinde doğal olarak bulunur.

Peyote, kızılderililer tarafından Meksika'da kullanılmaya başlandı ve 3000 yıldır hala kullanılıyor. Avrupalılar peyotenin özellikle Meksika'daki Huicholler olmak üzere yerliler tarafından dinsel seremonilerde kullanıldığını ilk keşif zamanlarında gözlemlemiştir. Yapısında meskalin bulunduran bir diğer bitki San Pedro ise, Peru'dan Ekvador'a Güney Amerika tarihinde uzun bir yer tutmuştur.

Peyote kaktüsü gibi doğanın insana sunduğu bir armağan ile doğanın cömertliğini ve kudretini görebilirsiniz. Umarım yazımı beğenmişsinizdir ve sizlere yeterince bilgi verebilmişimdir.  Şimdide sizleri ilgili görseller ile baş başa bırakıyorum... 


Carlos Castaneda ve Don Juan. (Peyote çarpması)
Carlos Castaneda'nın Öğreticisi (Peyote)
                           
                                     Peyote eken bir Amerikan Yerlisi
shaman and peyote ile ilgili görsel sonucu
Peyote ve Amerikan Yerlisi



1 yorum:

  1. Peyote kaktüsü yeterince anlatıldığı için san pedroyu da ben anlatayım. Peru'da çok kez deneyimlediğim kutsal bir kaktüs türüdür. Trichocereus ailesinden alt türü Pachanoi'dir. Echinopsis Pachanoi olarakta bilinir. Almanya'da bulamadığımdan Türkiye'ye her gelişimde gittigidiyordan en az 5 tane alıp öyle dönerim tatilden. Şamanizm'de ruhsal güçlenme ve aydınlanma amaçlı kullanılır. San pedro kaktüsü; Kızılderililer, Hopi ve Azteklerde kutsal olan bir kaktüs çeşididir...

    YanıtlaSil

author
Active Culture
Kar amacı Gütmeyen Kültür, Sanat, Bilim, Teknoloji ve Gezi alanında makaleler ve Etkinlikler yapan Muhteşem bir bloguz. Okuyucularımızla beraber her geçen gün dahada büyümekteyiz ve her geçen gün daha çok kitleye hitap etmekteyiz. Sağ olun, Var olun... (0o0)